Mi a zavaró fény?

2010.12.15. 12:51

Zavaró fény: az a fény, ami káprázást, birtokháborítást, az égbolt mesterséges kifényesedését, vagy bármi más nem kívánatos környezeti hatást okoz.

Fényszennyezés: Az égbolt mesterséges kifényesedése Az égbolt megnövekedett fénysűrűsége, ami felhők megvilágításából illetve a; levegő molekuláin és aeroszoljain szóródó mesterséges világítástól eredő fényből származik.

Birtokháborítás fénnyel: az a fény, amely a megvilágításra szánt területet övező ingatlanokra, épületekre esik, és ott káprázást, vagy egyéb kellemetlenségeket okoz. Ebben a kategóriában különösen fontos odafigyelni az ablakokon beszűrődő, az éjszakai pihenést zavaró fényekre. ide tartozik ezen kívül a lámpatestekből közvetlenül a védett természeti területekre eljutó fény is.

Káprázás: A látás kényelmetlensége és/vagy a tárgyak felismerhetőségének csökkenése, a fénysűrűség szokatlan eloszlásának vagy szokatlan értékének, illetve a térben vagy időben fellépő igen erős kontrasztnak a következtében (Msz 9620-2 definíciója). tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak a gépjárművezetést és munkavégzést zavaró fények..

A bejegyzés trackback címe:

https://zavarofeny.blog.hu/api/trackback/id/tr812517362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása