Egy utcányi furcsa világítással találkozhat az, aki Pécsett a Ferencesek utcájában sétálgat az esteli időszakban... Az itt alkalmazott lámpatesteknél különösen fontos a megfelelő tervezés, beállítás: a fény felfelé indul útjára, és egy tükröző felületről jut az úttest irányába. Mindez lehet nagyon jó is, de mint itt látható a fényforrásból induló nyaláb egy jó része elmegy a tükröző felület mellett...

 

Ez egy tipikus példa birtokháborításra is: pont az ablakokon világít be a rossz irányba távozó fény. Az első emeleti falfelület a legfényesebb, ott a megvilágítás nagyobb, mint az úttesten. Nem egyedi ez a lámpa, az egész utcát így világították meg, az ablakok végig fényárban úsznak és  a műmelék épületeket is elcsúnyítja ez az egyenetlen fény. És arról se feledkezzünk meg, hogy az épületekkel nem találkozó, felfelé irányuló fénysugarak lopják az energiát, és máshonnan is láthatóan kivilágítják a csillagos égboltot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zavarofeny.blog.hu/api/trackback/id/tr332517402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása