Világító virágágyás

2011.01.13. 17:59

 

Ami ebben a sétálóutcában látható, sok mindent felülmúl. Szomorú vagyok...

Több kérdés is felmerül:

Mit világít meg ez a fényvető? A fény töredéke aránytalanul nagy kontraszttal megvilágítja a műtárgy egy kicsiny részét. A többi rész az ég felé, esetleg az arra járók szemébe tör.

Mi lesz, ha megnőnek a virágok?

Miért van ez pont a Zselic kapujában?
 

....

Egy utcányi van belőle. Nagyon szomorú vagyok...

Egy utcányi furcsa világítással találkozhat az, aki Pécsett a Ferencesek utcájában sétálgat az esteli időszakban... Az itt alkalmazott lámpatesteknél különösen fontos a megfelelő tervezés, beállítás: a fény felfelé indul útjára, és egy tükröző felületről jut az úttest irányába. Mindez lehet nagyon jó is, de mint itt látható a fényforrásból induló nyaláb egy jó része elmegy a tükröző felület mellett...

 

Ez egy tipikus példa birtokháborításra is: pont az ablakokon világít be a rossz irányba távozó fény. Az első emeleti falfelület a legfényesebb, ott a megvilágítás nagyobb, mint az úttesten. Nem egyedi ez a lámpa, az egész utcát így világították meg, az ablakok végig fényárban úsznak és  a műmelék épületeket is elcsúnyítja ez az egyenetlen fény. És arról se feledkezzünk meg, hogy az épületekkel nem találkozó, felfelé irányuló fénysugarak lopják az energiát, és máshonnan is láthatóan kivilágítják a csillagos égboltot.

 

 

Mi a zavaró fény?

2010.12.15. 12:51

Zavaró fény: az a fény, ami káprázást, birtokháborítást, az égbolt mesterséges kifényesedését, vagy bármi más nem kívánatos környezeti hatást okoz.

Fényszennyezés: Az égbolt mesterséges kifényesedése Az égbolt megnövekedett fénysűrűsége, ami felhők megvilágításából illetve a; levegő molekuláin és aeroszoljain szóródó mesterséges világítástól eredő fényből származik.

Birtokháborítás fénnyel: az a fény, amely a megvilágításra szánt területet övező ingatlanokra, épületekre esik, és ott káprázást, vagy egyéb kellemetlenségeket okoz. Ebben a kategóriában különösen fontos odafigyelni az ablakokon beszűrődő, az éjszakai pihenést zavaró fényekre. ide tartozik ezen kívül a lámpatestekből közvetlenül a védett természeti területekre eljutó fény is.

Káprázás: A látás kényelmetlensége és/vagy a tárgyak felismerhetőségének csökkenése, a fénysűrűség szokatlan eloszlásának vagy szokatlan értékének, illetve a térben vagy időben fellépő igen erős kontrasztnak a következtében (Msz 9620-2 definíciója). tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak a gépjárművezetést és munkavégzést zavaró fények..

süti beállítások módosítása